Cunoscuta in termeni stiintifici ca 5-metoxi-N-acetiltriptamina, melatonina este un hormon ce se gaseste in organismele biologice. Melatonina este produsa de catre glanda pineala, care se afla in creier si este responsabila in mare masura cu tiparele si ritmurile organismului.
Image may be NSFW.
Clik here to view.Eliberata in timpul noptii, mai ales pe intuneric, melatonina ajuta in tratarea insomniei si a altor disfunctii ale somnului, prin ajustarea ceasului biologic al organismului uman.
Totusi, acest hormon folositor are propriile sale efecte secundare, precum si alte suplimente pe baza de hormoni. Cele mai des intalnite efecte secundare ale melatoninei includ dureri de cap, oboseala, ameteala, somnolenta si iritabilitate.
Efecte adverse ale utilizarii melatoninei
Persoanele care consuma medicamente pentru a tine sub control tensiunea arteriala trebuie sa evite melatonina, deoarece poate creste tensiunea sangelui.
Daca melatonina este utilizata pentru vindecarea insomniei, o supraproductie poate duce la alte tipuri de afectiuni legate de somn, cum ar fi somnambulismul. Din fericire, acest efect secundar poate fi controlat prin atentia deosebita acordata dozarii melatoninei.
Un alt efect advers des intalnit este ameteala, care poate duce la dizabilitati legate de perceptia spatiala si stabilitate.
Melatonina poate afecta puternic si sanatatea sexuala a unei persoane, cand este produsa in cantitati foarte mari sau consumata in doze ridicate. Acest lucru poate duce la diverse afectiuni sexuale, precum o scadere a cantitatii de sperma, libido scazut, atat la barbati, cat si la femei, infertilitate si asa mai departe.
Pacientii cu tipul I de diabet (diabeticii dependenti de insulina) pot declara niveluri ridicate ale glicemiei, in urma unui consum regulat de melatonina.
Melatonina nu este potrivita oricarei persoane. Ca rezultat, unele dintre acestea se pot plange de diverse reactii alergice, precum eruptii, bube, mancarimi, inflamatii ale gurii si gatului, respiratie suieratoare sau dificultati in respiratie.
Greata, crampele abdominale, durerile de cap, iritabilitatea, depresia, cosmarurile si visele, schimbarile de stare si mentale, ritmul accentuat al inimii, libidoul scazut si cresterea dimensiunii sanilor la barbati sunt cateva efecte secundare suplimentare ce pot aparea in urma consumului de suplimente cu melatonina.
In timp ce adultii sunt cei mai afectati, nici copiii nu sunt ignorati de efectele adverse ale melatoninei. Ei pot suferi de udarea patului, somnolenta accentuata dimineata, dureri de cap, lesinuri si dureri de stomac.
Din moment ce melatonina poate influenta fertilitatea, sarcina si femeile care alapteaza, femeile ar trebui sa evite consumul de melatonina.
Persoanele supuse unor anumite medicamentatii, precum medicamente pentru subtierea sangelui, imunosupresive, pentru diabet sau anticoncentionale, trebuie sa elimine consumul de melatonina, deoarece interactioneaza direct cu acestea si poate duce la complicatii majore.
The post Efectele secundare ale melatoninei appeared first on Beauty Talks.