Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Aditivii alimentari si o viata sanatoasa

Aditivii alimentari sunt substante care se adauga la alimentele procesate pentru a le imbunatati aroma, aspectul sau textura, pentru a mentine prospetimea, a creste perioada de pastrare si pentru a imbunatati valoarea nutritionala.

Toti aditivii pot fi sintetizati in laborator pentru a fi asemenatori din punct de vedere chimic cu materiile naturale sau extrase din surse naturale sau pot fi compusi sintetici care nu se gasesc in natura.

Producatorii de alimente folosesc cel putin 3000 de aditivi diferiti, precum sare si zahar, pana la chimicale sau conservanti precum acidul citric. Aditivii includ agenti de colorare pentru a face mancarea sa arate mai atractiva si agenti de ingrosare, emulgatori si stabilizatori pentru a da textura dorita mancarii.

Unii aditivi protejeaza alimentele impotriva unor conditii adverse, precum variatia temperaturii si daune in timpul Image may be NSFW.
Clik here to view.
procesului de distributie. Conservantii incetinesc stricarea alimentelor si ajuta la protejarea consumatorilor impotriva afectiunilor cauzate de alimente deteriorate.

Pe langa vitaminele si mineralele adaugate la alimentele comune precum produse lactate, cereale, etc. ar trebui sa evitam cat putem de mult aditivii alimentari. Si asta pentru ca aditivii alimentari sunt substante chimice care nu sunt benefice pentru sanatatea noastra. Iar asta inseamna ca trebuie sa avem o dieta bogata in resurse naturale, precum fructe si legume. De aceea toti nutritionistii ne recomanda sa culegem marul din pom si salata din propria gradina.

Daca anumiti aditivi trebuie neaparat evitati, majoritatea pare sa fie sigura. Consumand mancare pregatita in casa veti reduce cu mult aportul de aditivi alimentari. Majoritatea acestor aditivi este identificata cu numere si litera E. Numerele E apar pe etichetele alimentelor si sunt aditivi sintetizati natural sau chimic, aprobati de catre Uniunea Europeana.

Mai jos gasiti cativa dintre cei mai utilizati aditivi alimentari:

Agar (E406) – guma vegetala utilizata ca stabilizator sau agent de ingrosare.

Alginat (E400-404) – produsi pe baza de alge marine utilizati pentru ingrosare.

Clorura de amoniu – substanta chimica utilizata pentru a ajuta  drojdia din paine sa creasca.

Anato (E600b) – utilizat pentru a colora iaurtul, margarina si pestele afumat.

Agent anti-aglomerant – utilizat pentru a absorbi umiditarea si a preveni aglutinarea in produsele pe baza de pudra.

Antioxidant (E300-321) – protejeaza alimentele impotriva oxidarii si distrugerii in contact cu aerul.

Praf de copt – amestec din bicarbonat de soda si un acid precum crema de tartar, utilizat in coacerea prajiturilor.

Clorura de calciu – utilizata la fabricarea painii si pentru a mentine fructele si legumele ferme in timpul prepararii.

Propionat de calciu  (E282) – utilizat pentru prevenirea aparitiei mucegaiului la branzeturi.

Sulfat de calciu (E516) –  utilizat pentru a mari continutul de calciu din paine si a mentine produsele pe baza de rosii si conservele de legume ferme.

Caramel (E150) – agent de colorare obtinut din zahar prajit.

Guma de roscova  (E410) – agent de ingrosare utilizat pentru a imbunatati textura si a omogeniza toate ingredientele.

Caragenan (E407) – produs pe baza de alge marine utilizat in inghetata pentru a stabiliza dimensiunile cristalelor de gheata.

Celuloza (E460) – aditiv din plante utilizat pentru a imbunatati textura si pentru a retine umiditatea din dulceturi si gemuri.

Acid citric (E330) – substanta chimica derivata din fructe citrice, utilizate pentru a mentine culoarea alimentelor, pentru cresterea gradul de acru si pentru a preveni rancezirea. 

Dextrina A – utilizata ca agent de ingrosare pentru sosuri si amestecuri pentru copt.

Emulgatori – substante care ajuta la prevenirea separarii ingredientelor care nu se amesteca in mod normal, precum ulei si apa. Sunt utilizate in sosuri pentru salate si maioneza, prevenind separarea uleiului de otet.

Guma de guar (E412) – substanta vegetala utilizata ca agent de ingrosare in sosuri, produse lactate si amestecuri pentru copt.

Agenti de umezire – ajuta la mentinerea umiditatii in alimente prin absorbirea apei din aer. Pot fi mentionate pe etichete ca glicerol, propilenglicol şi sorbitol.

Hidrolizat de proteine vegetale – derivat din boabe de soia, grau sau porumb si utilizat ca potentiator de aroma.

Lecitin (E322) – derivat din oua si boabe de soia si utilizata pentru a impiedica separarea ingredientelor. De asemenea, previne pierderea aromei si rancezirea.

Amidon alimentar modificat (E1414) – substanta obtinuta din cereale, cartofi sau tapioca, care previne separarea ingredientelor. Previne pierderea aromei si rancezirea.

MGS (E612) Glutamat monosodic – este utilizat ca potentiator de aroma intr-o gama larga de alimente.

Pectina (E440) – aditiv derivat din fructe, utilizat in gemuri si dulceturi fine, ca agent de ingrosare pentru a preveni separarea ingredientelor si a oferi o textura asemanatoare gelului.

Acid fosforic (E338) – utilizat pentru a da aciditate alimentelor si pentru a da textura bauturilor racoritoare. 

Polisorbati – agenti de amestec pentru a impiedica separarea uleiului de apa. 

Sorbat de potasiu (E202) – utilizat in branza, margarina si vin pentru a impiedica microbii sa cauzeze stricarea mancarurilor.

Agenti de crestere – produsi precum drojdie sau praf de copt, care determina cresterea volumului in timpul coacerii.

Dioxid de siliciu – utilizat pentru a impiedica agregarea sarii.

Benzoat de sodiu (E211) – previne stricarea alimentelor din cauza microbilor.

Sulfat de sodiu (E515) – utilizat pentru reglarea aciditatii.

Stearoil-2-lactilat de sodiu (E481) – ajuta painea sa se coaca uniform si previne stricarea. Previne separarea uleiului de apa in sosurile pentru salate. 

Dioxid de sulf (E220) –  utilizat pentru a preveni decolorarea fructelor confiate si inhibarea dezvoltarii bacteriilor in vinuri.

Tartrazina (E102) – Un derivat din gudron de huila utilizat pentru colorarea produselor alimentare.

Guma xantan (E415) – utilizat ca agent de ingrosare, emulgator si agent de stabilizare in produsele lactate, budinci si deserturi si sosuri.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Indulcitori

Pe langa faptul ca ofera dulceata, proprietatile distincte ale zaharului ii confera acestuia rolul de conservant alimentar. Numeroase tipuri de indulcitori cu zero calorii sau alcooli de zahar (polioli) sunt utilizati de producatori in obtinerea alimentelor. 

Acesulfam-K (E950) – acesta este de 200 de ori mai dulce decat zaharul si contine doar 4 calorii pe lingurita. Este sigur si pentru ca nu este absorbit de organism este bun pentru persoanele cu diabet.

Aspartam (E9510) – acest zahar sintetic este de 200 de ori mai dulce decat zaharul si contine mai putin de 4 calorii/ lingurita. Nu este bun pentru copt sau gatit. Studiile au confirmat siguranta utilizarii de catre copii. Totusi, este un risc pentru sanatatea persoanelor care sufera de fenilcetonurie, afectiune din cauza caruia organismul nu poate procesa aminoacidul fenilalanina. Produsele continand aspartam sunt marcate cu o atentionare.

Zaharina (E954) – a fost primul substitut indulcitor si ramane cel mai popular. Este de 300 de ori mai dulce decat zaharul si este bun si pentru gatit si copt. Studiile au confirmat ca este sigur si nu prezinta pericole.

Sucraloza – Este de 600 de ori mai dulce decat zaharul normal si este cel mai versatile indulcitor. Este disponibil sub forma granulara si poate fi utilizat pentru a inlocui zaharul in bauturi si diverse retete. 

Sorbitol (E420) – utilizat ca indulcitor si pentru a proteja impotriva pierderii umiditatii in produsele alimentare, avand cu o treime mai putine calorii decat zaharul. Ofera un gust racoritor, placut si rezista la temperaturi ridicate.

Manitol (E421) – acest indulcitor este utilizat pentru alimente ca stabilizator si agent de umezire.

Cazurile de produse zaharoase sunt destul de rare, in comparatie cu produsele lactate, carnea, pestele, fructele si legumele. Daca nu sunt tratate cu aditivi, aceasta gama de alimente se altereaza rapid, devenind necomestibile. Se acresc, rancezesc sau putrezesc si nu mai pot consumate. 

Alimentele care folosesc grasimi trans (margarina, mancare fast-food, produse de patiserie etc.) si alimentele procesate sunt cele mai daunatoare pentru sanatate, deoarece sunt bogate in grasimi rele si aditivi alimentari.

Consumati cat mai putine alimente procesate si duceti un stil de vita cat mai sanatos care sa include alimente proaspete si neprocesate.

Nu conteaza cum privesti lucrurile. Aditivii alimentari nu fac mancarea mai buna decat voi. De fapt, numerosi doctori, oameni de stiinta si avocati in domeniul sanatatii sunt foarte ingrijorati de sanatatea si gradul de siguranta dat de acesti aditivi. Unii dintre acestia vin impreuna cu o multime de efecte secundare grave.

The post Aditivii alimentari si o viata sanatoasa appeared first on Beauty Talks.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Trending Articles