Quantcast
Channel: Beauty Talks » efecte secundare
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Medicina chinezeasca traditionala – istorie, natura si beneficii

$
0
0

Acupunctura, presopunctura, Qigong, medicina pe baza de plante, psihologia chinezeasca, terapia pentru sanatatea mentala si alimentele utilizate pentru vindecare, toate constituie modalitati majore de tratament in cadrul medicinei traditionale chinezesti.

Definitie

Medicina traditionala chinezeasca este un sistem medical complet. In locuri precum China continentala, MTC este parte integranta a sistemului de sanatate, in timp ce in cultura occidentala este vazuta doar ca medicina alternativa. MTC sustine ca pentru a ne vindeca de boli trebuie sa ajungem la radacina problemei. Cu alte cuvinte, daca tratam doar simptomele, problema va continua sa reapara.

Principiul central al medicinei traditionale chinezesti este acela ca organismul are puterea de a se vindeca singur, daca se aplica tehnicile potrivite acestui scop. In centrul MCT se afla credinta ca noi suntem facuti din energie, iar aceasta energie trebuie sa circule liber prin corp.

Istoria medicinei traditionale chinezesti

Medicina chinezeasca traditionala (MCT), denumita si medicina chinezeasca, nu este noua, ea fiind folosita de cel putin 3000 de ani. Singurul sistem medical care poate rivaliza cu aceasta, in antichitate, este sistemul indian ayurvedic.

Medicina chinezeasca traditionala a atins apogeul in timpul dinastiei Ming. In aceasta perioada, Li Shih-chen a scris Pen ts’ao kang mu sau “Marile plante”. Acest tratat de farmacologie a fost foarte vast, concentrand tot ce se stia despre medicina pe baza de plante pana la sfarsitul secolului al XVI-lea. Li Shih-chen avea 35 de ani cand a inceput sa intocmeasca opera lui de arta, luandu-i 27 de ani pentru a o finaliza.

Natura medicinei chinezesti traditionale

Medicina chinezeasca traditionala sustine faptul ca orice din univers, inclusiv sanatatea noastra, se afla in legatura cu celelalte elemente si, prin urmare, corpurile noastre fizice sunt si parte din natura, dar sunt si strans legate de aceasta. Astfel, nu ne surprinde faptul ca MCT incorporeaza concepte chinezesti precum cele 5 elemente ale naturii (lemnul, focul, pamantul, metalul si apa) si conceptul Yin-Yang.

In cadrul aplicarii clinice a medicinei traditionale chinezesti, aceste concepte sunt aplicate diferentiat, in functie de simptomele aparute. Cum au formulat chinezii din antichitate elementele si yin-yang-ul? Le-au dezvoltat prin observarea ciclurilor si schimbarilor naturii.

Perceptii despre medicina chinezeasca traditionala

Desi acest tip de medicina a fost practicat in China de acum mii de ani, baza conceptuala fundamentala a medicinei chinezesti poate fi dificil de inteles si acceptat pentru majoritatea occidentalilor. Mai ales ca, atunci cand cultura occidentala se refera la MCT, se refera adesea doar la practicarea acupuncturii. Totusi, MCT include mult mai multe decat acupunctura si, de fapt, acupunctura este doar un aspect minor al medicinei traditionale chinezesti. In plus, nu toti practicienii de acupunctura sunt instruiti pe baza principiilor MCT. Medicina chinezeasca traditionala este foarte complexa si necesita ani suplimentari de studiu intens.

Beneficii

Medicina chinezeasca traditionala ofera foarte multe beneficii pentru persoanele care o utilizeaza. Este recunoscuta pentru abilitatea de a imbunatati starea generala de sanatate a unei persoane, de obicei este mai putin costisitoare decat medicina clasica si nu depinde de produsele farmaceutice, care adesea cauzeaza efecte secundare, iar cateodata necesita si mai multe produse farmaceutice pentru a combate efectele secundare ale primelor utilizate.

Tratamente personalizate

Deoarece medicina chinezeasca traditionala se bazeaza pe diferentierea simptomelor, nu toate persoanele vor fi tratate in acelasi fel, pentru probleme similare. Astfel, tratamentul fiecarei persoane va fi personalizat. In opozitie cu stilul traditional occidental de diagnosticare si tratare a afectiunilor, MCT pune un accent mai mare pe tiparul simptomelor implicate. In tratarea organismului, practicienii medicinei chinezesti traditionale se concentreaza pe armonizarea intregului corp, deoarece corpul, mintea si spiritul sunt unite.

Nu este cazul sa mentionam ca medicina traditionala chinezeasca trebuie aplicata doar de practicieni calificati si instruiti corespunzator.

The post Medicina chinezeasca traditionala – istorie, natura si beneficii appeared first on Beauty Talks.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Trending Articles